Obvestilo o uporabi piškotkov
Spletni portal www.finport.si uporablja piškotke. Seznam, namen in trajanje si lahko podrobneje ogledate tukaj. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnosti nastavitev piškotkov.

OglaševanjeZaposlitev
T: 04/280-1010 | F: 04/280-1019 | E: info@finport.si | S: finport.skype
Navodila in pomočFAQ
Iskanje
 
Koristne povezave
 ViTrade
 GBD OnLine
Top/ Flop
Tečajnica Ljubljanske borze
 DAX v živo
 GBD ETF center
Novice in raziskave
Makro novice
Mnenja analitikov/ Blog
Tedenski pregled dogajanja
 GBD naložbeno priporočilo
Druge naložbene ideje  
Finančni koledar
Makro objave
Kvartalni rezultati podjetij
Skupščine in dividende
(obvezna prijava)
 FINanalize
 Top priložnosti
 Top analitiki
 FINsignali
 FINdiskusije
Izobraževalno središče
Finančni instrumenti  
Temeljna analiza  
Tehnična analiza  
Upravljanje tveganja  
Makro dogodki
Panoge in sektorji
Slovarček izrazov
Orodja in storitve
 FINport
 R.A.N
 MPtrader
 Spletna knjigarna
Grafikoni

Grafikoni so grafična ponazoritev gibanja tečaja v določenem časovnem obdobju in so primarno orodje tehnične analize, s pomočjo katerih poizkušamo zaznati trend. Poleg gibanja tečaja vrednostnega papirja lahko grafično prikažemo tudi velikost prometa in kazalce, ki jih izračunamo iz tečajev. Z grafikoni lahko analiziramo različna časovna obdobja gibanja tečaja vrednostnega papirja: 'tick', minutni, 5, 10, 15 minutni, urni, dnevni, tedenski in mesečni, rezultate pa prikažemo v različnih vrstah grafikonov:

  • Linijski (črtni) grafikon
  • Palični ('Bar') grafikon
  • Svečniki ('Candelsticks')

Linijski (črtni) grafikon

Je najenostavnejši in najpogosteje uporabljen grafikon, ki ponuja pregledno in strnjeno podobo gibanja z nekoliko širše perspektive. Prikazuje namreč eno samo vrsto podatkov, običajno zaključni tečaji trgovalnega obdobja. Pomen zaključnih tečajev izvira iz njihove resnično vrednost, ki jo nihanje znotraj dneva samo zamegli. Obstaja poznan borzni rek: 'Amaterji odprejo trg, profesionalci pa ga zaprejo'.

Linijski grafikon

Palični ('Bar') oz. stolpični grafikon

Palica oz. stolpec je vertikalna črta na grafikonu, katere dno predstavlja najnižji, vrh pa najvišji tečaj, po katerem se je z vrednostnim papirjem trgovalo v določenem obdobju (minuta, 5, 10, 15 minut, ura, dan, teden, mesec). Vsebuje še majhno prečno črto na levi in na desni strani. Leva uprizarja otvoritveni tečaj, desna pa zaključni tečaj.

Palicni oz. stolpicni grafikon

Svečniki ('Candelsticks')

Združuje enake podatke kot palični grafikon, le da se med začetnim in zaključnim tečajem vsakega obdobja oblikuje telo svečnika, ki se obarva rdeče, kadar je začetni tečaj višji od zaključnega in zeleno, kadar je začetni tečaj nižji od zaključnega. Najvišji in najnižji tečaj v obdobju sta prikazana kot zgornja in spodnja senca telesa svečnika.

Svecniki