Obvestilo o uporabi piškotkov
Spletni portal www.finport.si uporablja piškotke. Seznam, namen in trajanje si lahko podrobneje ogledate tukaj. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnosti nastavitev piškotkov.

OglaševanjeZaposlitev
T: 04/280-1010 | F: 04/280-1019 | E: info@finport.si | S: finport.skype
Navodila in pomočFAQ
Iskanje
 
Koristne povezave
 ViTrade
 GBD OnLine
Top/ Flop
Tečajnica Ljubljanske borze
 DAX v živo
 GBD ETF center
Novice in raziskave
Makro novice
Mnenja analitikov/ Blog
Tedenski pregled dogajanja
 GBD naložbeno priporočilo
Druge naložbene ideje  
Finančni koledar
Makro objave
Kvartalni rezultati podjetij
Skupščine in dividende
(obvezna prijava)
 FINanalize
 Top priložnosti
 Top analitiki
 FINsignali
 FINdiskusije
Izobraževalno središče
Finančni instrumenti  
Temeljna analiza  
Tehnična analiza  
Upravljanje tveganja  
Makro dogodki
Panoge in sektorji
Slovarček izrazov
Orodja in storitve
 FINport
 R.A.N
 MPtrader
 Spletna knjigarna
Bollingerjev pas – Bollinger bands

Indikator namesto fiksnega odstotka nad in pod drsečo sredino prikazuje večkratnik standardnega odklona zaključnega tečaja. Na tečajnem grafu se poleg tečaja prikaže zgornja meja, spodnja meja in drseča sredina. Ko volatilnost narašča, se pas širi in nasprotno, nizka volatilnost povzroča oženje pasu.

Zgornja in spodnja meja sta navadno 2 standardna odklona nad in pod 20-dnevno drsečo sredino. Za kratkoročni trend, nekateri analitiki priporočajo 1,5 standardnega odklona od 10-dnevne drseče sredine, za dolgoročne trende pa 2,5 standardnega odklona od 50-dnevne drseče sredine.

Bollingerjev pas temelji na predpostavki, da je tečaj preveč oddaljen od povprečja, kar vodi k pričakovanjem o obratu. Nekatere interpretacije Bollingerjevega pasu zahtevajo za potrditev tudi druge indikatorje kot npr RSI, da bi potrdili obrat ali nadaljevanje trenda.

Namen Bollingerjevega pasu je zagotoviti indikacijo vrha in dna cenovnega razpona. Po definiciji bodo cene visoke pri zgornji meji in nizke pri spodnji. Tečaji se nagibajo k temu, da se odbijajo med zgornjo in spodnjo mejo, dotiki ali preboji tečajev izven meja so priložnosti za trgovanje.

Bollingerjev pas

Če tečaj zaključi več kot 3 standardne odklone pod 20 periodno drsečo sredino tečaja, je to nakupna priložnost, ko tečaj zaključi več kot 3 standardne odklone nad 20 periodno drsečo sredino tečaja, se generira prodajna priložnost.

Obstaja več strategij, ki se uporabljajo v povezavi z Bollingerjevim pasom. Navadno vključujejo spremljanje tečaja po preboju meje, ali potrditev nadaljevanja ali obrata trenda s pomožnim indikatorjem ali oscilatorjem,opazovanje zaporedja dotikov zgornje ali spodnje meje, da spremljajo moment instrumenta navzgor ali navzdol.

Nekateri vlagatelji opazujejo nenavadno širok pas, ki je lahko znak obrata trenda. Nasprotno, nenavadno ozek pas je lahko znak, da sta ponudba in povpraševanje uravnotežena. To ravnotežje pa se lahko hitro poruši, kar vodi v začetek novega trenda.

Preboj meje pasu potrebuje potrditev še enega indikatorja ali oscilatorja. Strategija na podlagi Bollingerjevega pasu in indeksa relativne moči (RSI) je naslednja:

  • Če tečaj prebije zgornjo mejo in je RSI pod 70, je znak, da se bo trend nadaljeval. Če prebije spodnjo mejo in je RSI nad 30, je to tudi znak nadaljevanja trenda.
  • Če tečaj prebije zgornjo mejo in je RSI nad 70 (po možnosti se približuje 80), je verjetno, da se trend obrne in upade. Če tečaj prebije spodnjo mejo in je RSI pod 30 (po možnosti se približuje 20), nakazuje, da se lahko trend obrne.

Lahko pa samo opazujemo obnašanje tečaja po prvem dotiku meje Bollingerjevega pasu. Če tečaj večkrat zapored ne uspe dotakniti ali prebiti meje, ampak ob tem prikaže klasični vzorec obrata, lahko obrat tudi pričakujete.