Obvestilo o uporabi piškotkov
Spletni portal www.finport.si uporablja piškotke. Seznam, namen in trajanje si lahko podrobneje ogledate tukaj. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnosti nastavitev piškotkov.

OglaševanjeZaposlitev
T: 04/280-1010 | F: 04/280-1019 | E: info@finport.si | S: finport.skype
Navodila in pomočFAQ
Iskanje
 
Koristne povezave
 ViTrade
 GBD OnLine
Top/ Flop
Tečajnica Ljubljanske borze
 DAX v živo
 GBD ETF center
Novice in raziskave
Makro novice
Mnenja analitikov/ Blog
Tedenski pregled dogajanja
 GBD naložbeno priporočilo
Druge naložbene ideje  
Finančni koledar
Makro objave
Kvartalni rezultati podjetij
Skupščine in dividende
(obvezna prijava)
 FINanalize
 Top priložnosti
 Top analitiki
 FINsignali
 FINdiskusije
Izobraževalno središče
Finančni instrumenti  
Temeljna analiza  
Tehnična analiza  
Upravljanje tveganja  
Makro dogodki
Panoge in sektorji
Slovarček izrazov
Orodja in storitve
 FINport
 R.A.N
 MPtrader
 Spletna knjigarna
Odgovori na najbolj pogosta vprašanja

V rubriki FAQ boste našli odgovore na najbolj pogosta vprašanja uporabnikov FINporta. Vprašanja smo zaradi večje preglednosti kategorizirali v naslednje rubrike:

 

Splošna vprašanja

Kaj je FINport?

FINport je finančni portal za aktivne vlagatelje, torej tiste, ki samostojno upravljajo lastno ali tuje premoženje. FINport je prvi slovenski finančni portal, ki združuje informacije, analize in trgovanje za slovenski trg, Balkan in razvite svetovne kapitalske trge. Opis posameznih moudlov FINporta si lahko ogledate v rubriki Orodja/ storitve > FINport.

 

Ali FINport omogoča tudi trgovanje?

Preko FINporta je mogoče tudi trgovati, čeprav FINport ne vsebuje lastne trgovalne funkcionalnosti, temveč je implementiran ViTrade trgovalni vmesnik za tuje vrednostne papirje in GBD On-Line trgovalni modul za domači trg.

 

Ali je FINport brezplačen?

Večina vsebin na FINportu je brezplačnih, za ogled nekaterih modulov pa se zahteva ena izmed oblik naročniškega razmerja (zelena navigacija).

 

Podatki za sklenitev pogodbe

Katere podatke potrebujem za pridobitev FINporta?

Za pridobitev brezplačnega testnega gesla morate na portalu vnesti EMŠO, ime in priimek, stalno prebivališče, kontaktne podatke (naslov elektronske pošte in številko telefona/ mobilnega telefona) ter priložiti kopijo (sken) osebnega dokumenta.

Za sklenitev naročniškega razmerja bomo potrebovali še vašo davčno številko in podpisano pogodbo, ki vam jo bomo poslali po elektronski pošti.

 

Zakaj je potrebno pri registraciji na FINport poslati fotokopijo uradnega dokumenta?

Elektronsko identifikacijo za testiranje smo uvedli iz več razlogov. Predvsem je to koristno za stranko samo, ker ima na ta način olajšano delo za naprej, če želi skleniti katerokoli drugo pogodbo, npr. naročniško razmerje za FINport, za trgovanje preko ViTrade ali katerokoli storitev naših partnerjev. Poleg tega nam identifikacija s kopijo dokumenta omogoča preprečitev namerne zlorabe brezplačnega testnega obdobja. V nasprotnem primeru bi lahko vsakdo odpiral nove in nove brezplačne e-mail račune in ne bi nikdar sklenil naročniškega razmerja. In nenazadnje želimo vedeti, s kom poslujemo. Konec koncev tudi vsaka stranka ve, s kom imate opraviti na drugi strani.

 

Kako imate urejeno varovanje osebnih podatkov?

GBD v celoti spoštuje veljavne določbe predpisov s področja varstva osebnih podatkov. Več o tem si lahko preberete v splošnih pogojih.

 

Ali lahko osebne podatke spreminjam preko spleta?

Prek spletne strani lahko spremenite kontaktne podatke, dopisni naslov in si določite sliko. Za spremembo stalnega naslova pa je potrebna ustrezna identifikacija, torej spremembo naredimo mi ob predložitvi novega dokumenta.

 

Testno obdobje in naročniško razmerje

Kako pridobim testno geslo za FINport?

Kliknite link Nov uporabnik v prijavnem oknu in potem sledite korakom. Celoten postopek odpiranja testnega računa traja manj kot 5 minut in vse lahko opravite iz domačega računalnika.

V kolikor imate že odprt račun pri GBD BPD d.d. ali pri ViTrade (preko GBD), potem je postopek še bolj preprost in krajši, samo poklicati nas morate na 04/ 280-10-10, da vam pošljemo aktivacijsko elektronsko pošto.

 

Nisem prejel elektronskega sporočila za aktivacijo

Počakajte nekaj minut, preverite neželjeno pošto, če tudi po nekaj minutah sporočila ne prejmete, kontaktirajte FINport.

 

Koliko časa velja testno geslo?

Testno geslo velja 3 mesece (90 dni) od datuma aktiviranja. Pretek veljavnosti testnega obdobja je razviden v rubriki mojFIN > Pogodbe/ storitve.

 

Ali lahko podaljšam obdobje testiranja?

Obdobja testiranja ni mogoče podaljšati.

 

Koliko stane FINport?

Cena FINporta je odvisna od nekaj dejavnikov in znaša od-do. Vse je navedeno v ceniku.

 

Kaj pomeni anonimna objava poslov, ki omogoča cenejši FINport?

Dovoljenja za anonimno objavo poslov zbiramo z namenom vzpostavitve še enega modula v FINportu, ki bo uporabnikom omogočal medsebojno sodelovanje in pomoč na eni strani, na drugi strani pa prijazen arhiv trgovanja za vsakega uporabnika posebej. Modul se bo imenoval FINsider in njegova vloga bo profiliraliranje vsakega vlagatelja posebej, tako da bomo povzeli bistvene značilnosti trgovanja: donosnost, volatilnost, aktivnost, ... Vse to bomo seveda počeli in objavljali pod vzdevkom (izmišljenim imenom, ki si ga izbere vsak posameznik posebej), saj nas resnično ne zanima, kdo konkretno je za posameznim poslom, temveč želimo najti bisere med vlagatelji, tiste, najbolj uspešne, ostalim pa omogočiti, da jih bodo lahko sledili pri njihovih trgovalnih aktivnostih. Gre za eno najbolj vročih storitev, ki jih lahko najdete dandanes v tujini.

 

Pogodbe in pregled obveznostia

Katere pogodbe/ storitve imam že sklenjene (naročene)?

Pregled sklenjenih pogodb in paketov lahko vidite na mojFIN > Pogodbe/ storitve.

 

Ne morem skleniti pogodbe/ storitve (naročilo storitve je onemogočeno)!

Če imate določeno storitev/ paket že naročeno, enake storitve ne morete še enkrat naročiti prek spletne aplikacije. Če želite imeti npr. dva enaka paketa za ViTrade, kontaktirajte FINport.

 

Prijavni podatki in gesla

Kaj, če sem pozabil uporabniško ime ali geslo?

Kliknite Pozabljeno geslo v prijavnem oknu in vnesite privzeti elektronski naslov, ki ste ga vnesli kot kontakt in po elektronski pošti vam bomo poslali trenutno geslo za prijavo. Trenutno geslo je veljavno 20 minut.

 

Kako spremenim geslo?

Geslo spremenite v rubriki mojFIN > Gesla. Za spremembo je potrebno dvakrat vpisati novo geslo, staro geslo ter klikniti gumb potrdi spremembe.

 

Kako spremenim uporabniško ime?

Uporabniško ime spremenite tako, da greste na mojFIN > Gesla. Za spremembo je potrebno vpisati novo uporabniško ime, geslo ter klikniti gumb potrdi spremembe.

 

Ali lahko spremenim vzdevek?

Vzdevka ni mogoče spremeniti preko spleta. Če sumite, da tretje osebe poznajo vaš vzdevek, kontaktirajte FINport.

 

Zakaj potrebujem geslo za telefonsko identifikacijo?

Geslo za telefonsko identifikacijo služi za identifikacijo uporabnika prek telefona. Če hočete spremeniti določen podatek prek telefona, je potrebna telefonska identifikacija.

 

Rubrike/ moduli

V svojem portfelju imam neko ameriško delnico, ki je ne najdem na FINportu?

V FINportu razpolagamo s podatki za preko 5.000 osnovnih finančnih instrumentov (delnice, ETF skladi, ...) in še preko 500.000 izvedenih FI (certifikati, warranti, ...). V kolikor ne najdete željenega FI, nas o tem obvestite po elektronski pošti in v kolikor bo mogoče, bomo FI dodali v sistem.

 

Imam vprašanje o posamezni delnici, ali je za kupit oz. prodat. Ali lahko zastavi vprašanje kar preko FINporta?

Da, ravno takšnim vprašanjem je namenjen modul diskusij. Postopek je sledeč: prijavljeni morate biti v FINport (ni nujno, da imate sklenjeno naročniško razmerje!), poiščete vrednostni papir, o katerem bi radi zastavili vprašanje in na dnu te strani se nahaja modul za vnos vprašanja. Odgovor boste prejeli s strani GBD analitika ali od drugih uporabnikov FINporta.

FINdiskudije

 

E-obvestila in elektronska pošta

Naročil sem se na E-obvestila, vendar so čudne oblike, v njih niso prikazane slike. Kaj naj naredim?

Večina novejših poštnih odjemalcev ima zaradi varnostnih razlogov kot privzeto blokirano prikazovanje slik. Najbolj univerzalna rešitev problema je, da dodate pošiljatelja info@finport.si na seznam varnih pošiljateljev in ob prejemu vsakega novega maila se bodo slike avtomatično prikazale.

 

Pisava v elektronskih sporočilih je premajhna. Kako jo lahko povečam?

V programu Outlook 2007 odprite elektronsko sporočilo, izberite 'Druga dejanja/Povečava...' in izberite ustrezno velikost.

 

Različni brskalniki in tehnične nastavitve

Pri vstopu na portal dobim obvestilo, da varna povezava ni uspela.

Brskalnik Mozila Firefox ne prepozna izdajatelja certifikata Sigen-ca. Potrditi morate varnostno izjemo. Brskalnik Internet Explorer te težave nima, ker so certifikati izdajatelja Signe-ca že v osnovi sprejeti kot zaupanja vredni certifikati. Kliknite na link 'Lahko pa dodate izjemo...', nato kliknite na gumb 'Dodaj izjemo...', 'Dobi certifikat' in še 'Potrdi varnostno izjemo'.

 

Po prijavi v E*Trade trgovalni modul me ob naslednjem kliku odjavi!

Za uporabo trgovalnega vmesnika morate v brskalniku imeti omogočene piškotke. V brskalniku Internet Explorer kliknite na Orodja/ Internetne možnosti, izberite zavihek Zasebnost, gumb Dodatno in potem obkljukajte možnost Piškotki, kot je označeno na sliki.

 

 

ViTrade (E*Trade)

Kaj sta ViTrade in BIW Bank, kaj se je zgodilo z E*Trade?

BIW Bank je ob konec leta 2009 prevzele posle od E*Trade Germany. Odslej te posle opravlja ViTrade...

 

Kako preverim način skrbništva na borzi Xetra?

Način skrbništva je pomemben z vidika stroškov, ki jih ViTrade zaračunava za obdelavo naročil.

Vrednostni papirji imajo lahko eno od dveh oblik skrbništva:

  • Girosammelverwahrten Wertpapieren (GS),
  • Auslandskassenverein verwahrten Gattungen (AKV).

Na domači strani Börse Frankfurt poiščete vrednostni papir, ki vas zanima. Za primer vzemimo Adidas AG.

Prikažejo se vam osnovni podatki o vrednostnem papirju. Kliknite na zavihek "Master Data". V sklopu podatkov "Xetra Trading Parameters", je podatek "Depo Type", ki ima vrednost "GS" ali "AKV".

Trailing naročila

Trailing stop (tržno)

Trailing stop naročila omogočajo vnos Stop (trigger) vrednosti in vrednosti Trailing-odmik. Vrednost Trailing-odmik je lahko absolutna (abs.) ali v odstotkih (odst.). Na podlagi Trailing odmika se začetna vrednost Stop (trigger) prilagaja gibanju tečaja. Vrednost Trailing–odmik ima lahko največ 6 decimalnih mest. Sklic in dodatni pogoji pri tej vrsti naročila niso na voljo.
Trailing stop naročilo lahko oddamo za pozicije, ki jih imamo že v portfelju (pri nakupnem naročilu trailing stop naročila ni mogoče oddati).
Primer:
Na naročilu določimo začetno vrednost Stop (trigger), ki je ZAČETNA stop vrednost. Če ste v 'Long' poziciji in bo tečaj od oddaje naročila samo padal, se bo naročilo izvršilo po začetni STOP vrednosti. Če bo tečaj rastel, pa se bo vrednost Stop (trigger) spreminjala in bo vedno za Trailing-odmik oddaljena od maksimalno doseženega tečaja.

Trailing stop limit

Trailing stop limit deluje enako kot trailing stop naročilo, nudi pa tudi možnost vnosa vrednosti Limit-odmik (največ 4 decimalke). Pri oddaji naročila se samodejno generira Limit vrednost do Stop (trigger) vrednosti.

Praktični primer:

Kupili smo finančni instrument za 100 enot, zaščitili bi se radi pri 95. Želimo tudi, da se ta odmik (5 enot) ohranja, ko tečaj raste.
Naredimo Trailing stop naročilo:

95 je začetna Stop vrednost. Trailing stop bo vedno za 5 enot oddaljen od maksimalno doseženega tečaja.
Premikanje Trailing stop a prikazuje spodnji grafikon.