Obvestilo o uporabi piškotkov
Spletni portal www.finport.si uporablja piškotke. Seznam, namen in trajanje si lahko podrobneje ogledate tukaj. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnosti nastavitev piškotkov.

OglaševanjeZaposlitev
T: 04/280-1010 | F: 04/280-1019 | E: info@finport.si | S: finport.skype
Navodila in pomočFAQ
Iskanje
 
Koristne povezave
 ViTrade
 GBD OnLine
Top/ Flop
Tečajnica Ljubljanske borze
 DAX v živo
 GBD ETF center
Novice in raziskave
Makro novice
Mnenja analitikov/ Blog
Tedenski pregled dogajanja
 GBD naložbeno priporočilo
Druge naložbene ideje  
Finančni koledar
Makro objave
Kvartalni rezultati podjetij
Skupščine in dividende
(obvezna prijava)
 FINanalize
 Top priložnosti
 Top analitiki
 FINsignali
 FINdiskusije
Izobraževalno središče
Finančni instrumenti  
Temeljna analiza  
Tehnična analiza  
Upravljanje tveganja  
Makro dogodki
Panoge in sektorji
Slovarček izrazov
Orodja in storitve
 FINport
 R.A.N
 MPtrader
 Spletna knjigarna
Indikatorji

Indikatorji so kazalniki, izračunani iz podatkov o tečajih in prometu in so v pomoč pri sprejemanju naložbenih odločitev. Merijo moč trendov, volatilnost in moment. Lahko jih uporabljamo kot potrditev gibanja tečaja ali pa kot signale za nakup ali prodajo. Čeprav nekateri uporabljajo za sprejemanje naložbenih odločitev posamezni indikator, jih je priporočljivo uporabljati v povezavi z gibanjem tečaja, vzorci in drugimi indikatorji.

Najbolj znana uporaba indikatorjev za generiranje nakupnih in prodajnih signalov je sekanje linij in divergence. Sekanje pomembnih nivojev vrednosti indikatorja ali njegove drseče sredine pomeni, da se trend indikatorja menja (obrača), kar vodi v določen premik tečaja finančnega instrumenta. Divergenca nastane, ko je smer trendnih linij tečaja različna od smeri trendnih linij indikatorja.

Glede na njihovo napovedno vrednost jih ločimo na vodilne in sledilne.

Vodilni indikatorji

Vodilni indikatorji imajo večjo napovedno vrednost in se uporabljajo v stranskem trendu. Obrat trenda poizkušajo predvideti preden se ta dejansko zgodi. Vodilni indikatorji so večinoma oscilatorji. Njihova vrednost je prikazana na ločenem grafu pod grafom tečaja in niha okrog srednje vrednosti. Glede na posamezni oscilator se določi zgornja in spodnja vrednost, ki služita kot signal. Če je vrednost indikatorja pod ali nad signalno vrednostjo, je odmik od srednje vrednosti prevelik in je verjetno, da se bo trend tečaja obrnil. V času močnega trenda je lahko vrednost oscilatorja tudi daljši čas nad ali pod signalno vrednostjo v območju prenakupljenosti ali preprodanosti (overbought/ oversold).

Stohasticni indikator

Seznam vodilnih indikatorjev:

Sledilni indikatorji

Sledilni indikatorji imajo manj napovedne vrednosti, dajejo manj signalov in dajejo boljše rezultate v času rastočega oziroma padajočega trenda. Njihova glavna slabost je, da tečaj pomemben del premika naredi že pred potrditvijo s sledilnim indikatorjem. Najbolj znana sledilna indikatorja sta drseča sredina in Bollingerjev pas.

Drsece sredine

Seznam sledilnih indikatorjev: