Obvestilo o uporabi piškotkov
Spletni portal www.finport.si uporablja piškotke. Seznam, namen in trajanje si lahko podrobneje ogledate tukaj. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnosti nastavitev piškotkov.

OglaševanjeZaposlitev
T: 04/280-1010 | F: 04/280-1019 | E: info@finport.si | S: finport.skype
Navodila in pomočFAQ
Iskanje
 
Koristne povezave
 ViTrade
 GBD OnLine
Top/ Flop
Tečajnica Ljubljanske borze
 DAX v živo
 GBD ETF center
Novice in raziskave
Makro novice
Mnenja analitikov/ Blog
Tedenski pregled dogajanja
 GBD naložbeno priporočilo
Druge naložbene ideje  
Finančni koledar
Makro objave
Kvartalni rezultati podjetij
Skupščine in dividende
(obvezna prijava)
 FINanalize
 Top priložnosti
 Top analitiki
 FINsignali
 FINdiskusije
Izobraževalno središče
Finančni instrumenti  
Temeljna analiza  
Tehnična analiza  
Upravljanje tveganja  
Makro dogodki
Panoge in sektorji
Slovarček izrazov
Orodja in storitve
 FINport
 R.A.N
 MPtrader
 Spletna knjigarna

Panoge, supersektorji, sektorji in podsektorji

Pregled panog po klasifikaciji ICB (The Industry Classification Benchmark):

  • 0001 - Surova nafta in zemljski plin
  • 1000 - Bazični materiali in kemikalije
  • 2000 - Industrijska proizvodnja in gradbeništvo
  • 3000 - Potrošne dobrine (gospodinjstvo, avtomobili, drugo)
  • 4000 - Farmacija in zdravstvo
  • 5000 - Potrošne storitve (trgovina, turizem, zabava, ...)
  • 6000 - Telekomunikacije
  • 7000 - Javne storitve
  • 8000 - Finančne storitve
  • 9000 - Tehnologija

 

 Surova nafta in zemljski plin (0001)

 Surova nafta in zemljski plin
Supersektor Sektor Podsektor Opis
Surova nafta in zemljski plin Pridobivanje surove nafte in zemeljskega plina Raziskovanje in proizvodnja surove nafte in zemljskega plina Podjetja, ki se ukvarjajo z raziskovanjem, vrtanjem, proizvodnjo, rafiniranjem in dobavo proizvodov iz surove nafte in zemeljskega plina.
Integrirana proizvodnja in maloprodaja surove nafte in plina Podjetja, ki se ukvarjajo z raziskovanjem, vrtanjem, proizvodnjo, rafiniranjem, dobavo in maloprodajo proizvodov iz surove nafte in zemeljskega plina.
Oprema, storitve in distribucija za nafto in plin Oprema in storitve za naftna polja Dobavitelji opreme in storitev za naftna polja in naftne plošeadi, kot so vrtanje, raziskovanje, seizmiene storitve, izgradnja ploščadi.
Cevovodi za nafto, plin in druga goriva Operaterji naftovodov ali plinovodov, izkljueuje operaterje, ki večino dohodka dosežejo s prodajo končnim uporabnikom. Ti so razvrščeni v distribucijo plina.
Alternativna energija Oprema za obnovljive vire energije Podjetja, ki razvijajo ali proizvajajo opremo, ki izkorišea sončno ali vetrno energijo, plimovanje, geotermalno, vodno energijo in valove.
Alternativna goriva Podjetja, ki proizvajajo alternativna goriva kot so etanol, metanol, vodik in biogoriva, ki so namenjena pretežno za pogon vozil in podjetja, ki proizvajajo gorivne celice za vozila ali razvijajo infrastrukturo za alternativna goriva.

 

 Bazični materiali in kemikalije (1000)

 Bazični materiali in kemikalije
Supersektor Sektor Podsektor Opis
Kemikalije in kemični izdelki Kemikalije in kemični izdelki Kemične surovine (plastika, guma, steklo, umetna vlakna) Proizvodnja in distribucija enostavnih kemičnih proizvodov, ki se uporabljajo predvsem za proizvodnjo zahtevnejših kemikalij vključno s plastiko, gumo v surovi obliki, steklenimi in umetnimi vlakni.
Specialne kemikalije (barvila, gnojila, pesticidi, idr.) Proizvodnja in distribucija kemičnih izdelkov za industrijo ali končnega uporabnika vključno z barvili, polimeri, posebno plastiko in drugimi kemikalijami za specializirano uporabo. Vključuje izdelavo barvil, okusov, dišav, gnojil, pesticidov, kemikalij za zdravila, pigmentov in stekla v nedokončani obliki. Izključuje proizvodnjo barv in stekla za gradnjo, ki so razvrščeni v gradbeni material in stavbno pohištvo.
Bazični materiali Gozdarstvo in papir Gozdarstvo Lastniki in operaterji gozdnih nasadov za stavbno pohištvo in žag. Izključuje dobavitelje končnih lesenih proizvodov kot so leseni tramovi, ki so razvrščeni v gradbeni material in stavbno pohištvo.
Papir Proizvajalci, trgovci in distributerji vseh vrst papirja. Izključuje izdelavo tiskanih obrazcev in proizvodnjo papirnatih kozarcev in prtičkov, ki so razvrščeni v netrajne gospodinjske izdelke.
Industrijske kovine in rudarstvo Boksit in aluminij Podjetja, ki kopljejo ali predelujejo boksit, ali proizvajajo in distribuirajo aluminijeve palice za nadaljnjo predelavo. Izključuje proizvajalce različnih končnih proizvodov iz aluminija, ki so razvrščeni glede na vrsto končnegga proizvoda.
Neželezne kovine (baker, cink, uran, idr.) Proizvajalci in trgovci kovin razen železa, jekla in aluminija. Izključuje podjetja, ki proizvajajo končne proizvode, ki so razvrščeni glede na vrsto končnega proizvoda.
Železo in jeklo Proizvajalci in skladišča primarnih proizvodov iz železa in jekla kot so cevi, žice, plošče in palice. Vključuje vse proizvodne procese. Vključuje podjetja, ki pridobivajo železovo rudo.
Rudarstvo Premog Podjetja, ki raziskujejo nahajališča premoga ali kopljejo premog.
Diamanti in dragi kamni Podjetja, ki kopljejo  in pridobivajo diamante in druge drage kamne.
Rudarstvo splošno Podjetja, ki pridobivajo druge minerale.
Rudniki zlata Iskanje in ekstrakcija zlate rude.
Platina in druge plemenite kovine (srebro, paladij, idr.) Podjetja, ki raziskujejo in proizvajajo platino, srebro in druge plemenite kovine.

 

 Industrijska proizvodnja in gradbeništvo (2000)

 Industrijska proizvodnja in gradbeništvo
Supersektor Sektor Podsektor Opis
Gradbeništvo in gradbeni materiali Gradbeništvo in gradbeni materiali Gradbeni materiali in stavbno pohištvo (cement, ...) Proizvajalci materialov za gradnjo in obnovo stavb in objektov: cement, leseni tramovi in ogrodja, barve, strešni in talni materiali razen preprog. Vključuje proizvajalce kopalniške in kuhinjske opreme, inštalaterski material in centralno klima in ogrevalno opremo. Izključuje proizvodnjo stavbnega lesa.
Gradbeništvo (poslovni objekti in bloki, ceste, ...) Podjetja, ki gradijo poslovne objekte, ceste, mostove, stanovanjske komplekse in ponudniki storitev gradbenim podjetjem kot so arhitekti, zidarji, inštalaterji, električarji.
Industrijski proizvodi in storitve Letalska in vojaška industrija Letalska industrija Proizvajalci in distributerji letal in letalskih delov za komercialni in zasebni letalski prevoz. Izključuje proizvodnjo komunikacijskih satelitov.
Vojaška industrija Proizvodnja komponent in opreme za vojaško industrijo, vključno vojaških letal, radarjev in orožja.
Splošna industrija Embalaža in pakiranje Proizvodnja in distribucija kartonov, vreč, škatel, konzerv, steklenic in stekla za embalažo.
Raznovrstna proizvodnja Podjetja, ki se ukvarjajo s tremi ali več različnimi dejavnostmi.
Električna in elektronska oprema Električne komponente (tiskana vezja, kabli, žice, ...) Proizvodnja in distribucija električnih delov za končne izdelke kot so tiskana vezja za radie, televizije in ostalo elektroniko za široko rabo. Vključuje proizvodnjo kablov, žic, tranzistorjev, električnih adapterjev, gorivnih celic in varnostnih kamer.
Elektronska oprema (laserji, pametne kartice, ...) Proizvodnja in distribucija elektronske opreme za različne proizvodnje. Vključuje proizvodnjo laserjev, pametnih kartic, čitalcev črtnih kod, čitalcev prstnih odtisov in druge elektronske opreme.
Industrijski inženiring (vozila in mehanizacija) Gospodarska vozila in gradbena mehanizacija Proizvodnja gospodarskih vozil, težke kmetijske in gradbene mehanizacije, vključno železniški vagoni, traktorji, buldožerji, dvigala, avtobusi, industrijske kosilnice. Vključuje proizvajalce potniških ladjij in trajektov.
Proizvodna mehanizacija Načrtovanje, proizvodnja, distribucija in namestitev proizvodne mehanizacije in tovarniške opreme kot so orodja, stružnice, stiskalnice in proizvodne linije. Vključuje opremo za nadzor onesnaževanja, kompresorje, črpalke, ležaje, dvigala in tekoče stopnice.
Industrijski transport Letalski prevoz (pošta in paketi) Poštna in paketna dostava za poslovno in široko porabo, vključno prevozne in logistične storitve.
Pomorski prevoz (kontejnerji) Ponudniki pomorskega transporta za komercialno uporabo, kot je kontejnerski prevoz. Izključuje pristanišča in proizvajalce ladij.
Železniški prevoz Ponudniki železniškega prevoza in železniških linij. Izključuje potniški promet in izdelavo vagonov.
Storitve za industrijski transport Podjetja, ki ponujajo storitve za industrijski transportni sektor, vključno upravitelje letališč, železniških skladišč, cest, mostov, tunelov, pristanišč in ponudnike logističnih storitev. Vključuje storitve vzdrževanja letal in vozil.
Cestni prevoz Ponudniki komercialnih storitev prevoza.
Podporne storitve industriji Podporne storitve (tisk, čiščenje, varovanje, ...) Ponudniki nefinančnih storitev industrijskim podjetjem in vladam. Vključno storitve tiskanja, poslovnega svetovanja, čiščenja pisarn, namestitve, servisa ter nadzora alarmnih in varnostnih naprav.
Poslovno usposabljanje in zaposlitvene agencije Ponudniki poslovnih usposabljanj in storitev zaposlovanja.
Računovodska administracija Računalniško podprta obdelava transakcij in informacijske storitve, vključno plačilne liste in plačevanje računov.
Industrijski dobavitelji Distributerji in veleprodaja različnih proizvodov in opreme, namenjene komercialnim in industrijskim sektorjem.
Odstranjevanje odpadkov in okoljske storitve Ponudniki nadzora onesnaževanja in okoljske storitve, odstranjevanje nevarnih odpadkov, centri za recikliranje.

 

 Potrošne dobrine (3000)

 Potrošne dobrine (gospodinjstvo, avtomobili, drugo)
Supersektor Sektor Podsektor Opis
Avtomobili in avtomobilski deli Avtomobili in avtomobilski deli Avtomobili Proizvodnja motornih koles in osebnih vozil, vključno avtomobilov in športno-terenskih vozil (SUV).
Avtomobilski deli Proizvodnja in distribucija novih in nadomestnih delov za motorna kolesa in avtomobile, kot so motorji, uplinjači, akumulatorji. Ne vsebuje gum.
Gume Proizvodnja, distribucija in obnova gum za avtomobile, tovornjake in motorna kolesa.
Živila in pijača Proizvodnja pijač Pivovarne Proizvodnja in distribucija proizvodov iz slada kot sta pivo in temno pivo.
Destilirane in alkoholne pijače Proizvodnja in distribucija vina in žganih pijač kot so viski, brandy, rum, gin ali likerji.
Brezalkoholne pijače Proizvodnja brezalkoholnih pijač kot so sadni sokovi, čaj, kava in stekleničena voda.
Gospodinjstvo Gospodinjstvo Trajni gospodinjski izdelki (svetila, ...) Proizvodnja in distribucija gospodinjskih naprav, svetil, ročnega in električnega orodja, opreme, namiznega pribora, vrtne opreme, kovčkov, brisač.
Netrajni gospodinjski izdelki (žarnice, ...) Proizvodnja in distribucija pisal, izdelkov iz papirja, baterij, žarnic, papirnatih robčkov, toaletnega papirja in čistil kot so mila ter loščila.
Pohištvo Proizvodnja in distribucija pohištva, vključno s stoli, mizami, preprogami, tapetami in pisarniškim pohištvom.
Osebne stanovanjske hiše Gradnja osebnih stanovanjskih hiš, vključno s proizvajalci mobilnih in montažnih hiš.
Izdelki za prosti čas Potrošna elektronika (TV, DVD, ...) Izdelovalci in distributerji potrošne elektronike kot so TV, VCR, DVD predvajalniki, avdio oprema, kabelska TV, kalkulatorji, kamere.
Šport in prosti čas Proizvodnja in distribucija športne opreme. Vključuje glasbene inštrumente, fotografsko opremo, avtodomov, štirikolesnikov (ATV), čolnov, motornih čolnov ter jaht.
Igrače in računalniške igre Proizvodnja in distribucija igrač in video/računalniških iger, igralnih kart, iger na deski, plišastih živali in lutk.
Osebne potrebščine Oblačila in modni dodatki (očala, ...) Proizvodnja in distribucija vseh vrst oblačil, nakita, ur in tkanin. Vključuje športna oblačila, sončna očala, okvirje za očala, usnjena oblačila in usnjene izdelke ter strojenje kož.
Obutev Proizvodnja in distribucija čevljev, škornjev, sandal, natikačev, in drugih vrst obutve.
Osebna nega Kozmetika, osebna nega in higiena vključuje dezodorante, mila, zobne paste, parfume, plenice, šampone, britvice, kontracepcija brez oralne kontracepcije, ki spada pod farmacijo.
Tobak Tobak Proizvajalci in distributerji cigaret, cigar, in drugih proizvodov iz tobaka. Vključno s plantažami tobaka.

 

 Farmacija in zdravstvo (4000)

  Farmacija in zdravstvo
Supersektor Sektor Podsektor Opis
Farmacija in zdravstvo Zdravstvene storitve, oprema in izdelki Ponudniki zdravstvenih storitev (bolnice, ZD, ...) Lastniki in operaterji bolnišnic, klinik, zobozdravstvenih ordinacij, optiki, domovi z nego in oskrbo, rehabilitacijski centri, izključuje veterinarske storitve.
Medicinska oprema Proizvodnja in distribucija medicinskih naprav kot so naprave za slikanje z magnetno resonanco, proteze, srčni spodbujevalniki, rentgenske naprave in druge medicinske naprave.
Medicinski izdelki (obveze, leče, ...) Leče, kontaktne leče, obveze, in ostali medicinski material za enkratno uporabo.
Farmacija in biotehnologija Biotehnologija Podjetja, ki se ukvarjajo z raziskavami in razvojem bioloških substanc z namenom odkrivanja novih zdravil in diagnostičnega razvoja in ki večino dohodka dosegajo s prodajo ali licenciranjem teh zdravil in diagnostičnih orodij.
Farmacija Proizvodnja zdravil na recept ali v prosti prodaji, kot so aspirin, zdravila za prehlad in kontracepcijske tablete. Vključuje cepiva, ne vključuje proizvodnje vitaminov, ki so klasificirani pod hrano.

 

 Potrošne storitve (5000)

  Potrošne storitve (trgovina, turizem, zabava, ...)
Supersektor Sektor Podsektor Opis
Trgovina Prodaja hrane in zdravil Prodaja zdravil Lekarne, vključno z veleprodajo in distribucijo.
Prodaja hrane Supermarketi in ostale trgovine s hrano ter distributerji. Vključuje maloprodajo dietetičnih dodatkov in vitaminov.
Splošne prodajalne Trgovine z oblačili, obutvijo in dodatki Maloprodaja in veleprodaja oblačil, obutve, nakita, sončnih očal in drugih dodatkov.
Nespecializirane prodajalne Maloprodaja in veleprodaja širokega izbora proizvodov, ki vključuje trajne in potrošne proizvode.
Trgovina s stanovanjsko in vrtno opremo Maloprodaja in veleprodaja vrtne opreme, preprog, tapet, barv, pohištva, zaves in gradbenega materiala.
Specializirane potrošne storitve (šole, vrtci, frizerji,...) Potrošne storitve kot so avkcijske hiše, vrtci, kemične čistilnice, šole, veterinarske klinike, frizerski saloni, pogrebne storitve, vzdrževanje vrtov, inštalaterji vodovodnih naprav in naprav za ogrevanje in hlajenje.
Specializirane prodajalne (avtomobili, knjigarne, ...) Maloprodaja in veleprodaja ki se specializira na eno vrsto proizvodov, kot so elektronika, knjige, avtomobilski deli, vključuje prodajo avtomobilov, video izposojevalnice in brezcarinske prodajalne.
Množični mediji Množični mediji Radio, TV in filmi Produkcija in oddajanje radijskih in televizijskih programov ter glasbe in filmov.
Oglaševalske družbe Podjetja, ki nudijo oglaševanje, stike z javnostmi in marketinške storitve. Vključno s ponudniki oglasnih panojev in oglaševanja prek telefona.
Založništvo (tiskani in elektronski mediji) Založništvo tiskanih ali elektronskih izdaj.
Potovanja in prosti čas Potovanja in prosti čas Letalske družbe Podjetja, ki primarno nudijo potniški letalski transport. Izključuje letališča.
Igralništvo Igralnice, vključno online igralnice in proizvajalce igralniških avtomatov in opreme.
Hoteli, toplice in kampi Hoteli, moteli, letovišča, toplice in kampi.
Rekreacija in prosti čas (fitness, športni klubi, kino, ...) Fitnes centri, križarjenja, kino, športni klubi.
Restavracije, kavarne in lokali Restavracije, hitra prehrana, kavarne in bari. Vključno catering.
Potovanja in turizem Storitve povezane s potovanji in turizmom, vključno s turističnimi agencijami, ponudniki online rezervacij, najema vozil, in podjetij, ki primarno nudijo prevoz potnikov kot so avtobusna, taksi podjetja, ter prevoz potnikov po železnici in s trajekti.

 

 Telekomunikacije (6000)

 Telekomunikacije
Supersektor Sektor Podsektor Opis
Telekomunikacije Fiksne telekomunikacije Fiksne telekomunikacije Ponudniki fiksnih telefonskih omrežij, linij in klicov. Izključuje ponudnike dostopa do interneta.
Mobilne telekomunikacije Mobilne telekomunikacije Ponudniki mobilnih telefonskih storitev vključno s paging storitvami. Vklučuje podjetja, ki imajo v lasti infrastrukturo za mobilno telefonijo in jo oddajajo v najem različnim ponudnikom mobilnih storitev.

 

 Javne storitve (7000)

 Javne storitve
Supersektor Sektor Podsektor Opis
Javne storitve Električna energija Proizvajalci in distributerji električne energije Proizvodnja električne energije iz neobnovljivih virov, kot so premog, nafta in zemeljski plin ter jedrska energija.
Električna energija iz obnovljivih virov Proizvodnja električne energije iz obnovljivih virov - sončna in vetrna energija, hidroenergija in geotermalna energija.
Plin, voda in druge javne službe Distribucija plina Distribucija plina končnim uporabnikom. Izključuje dobavitelje plina kot surovine.
Različne javne službe Podjetja, ki opravljajo več različnih javnih služb.
Voda Podjetja, ki zagotavljajo oskrbo z vodo končnim uporabnikom, vključno s čistilnimi napravami.

 

 Finančne storitve (8000)

 Finančne storitve
Supersektor Sektor Podsektor Opis
Banke Banke Banke Banke, ki nudijo širok nabor finančnih storitev, vključno poslovanje s fizičnimi osebami, krediti in transferji denarja.
Zavarovalnice Neživljenjska zavarovanja Vse vrste zavarovanj Podjetja, ki se ukvarjajo z vsemi vrstami zavarovanj, nobena vrsta ne prevladuje.
Zavarovalni agenti Zavarovalni brokerji in agencije.
Premoženjsko zavarovanje Podjetja, ki se ukvarjajo z nezgodnim, požarnim, avtomobilskim, pomorskim zavarovanjem, zavarovanjem odgovornosti in druge vrste neživljenjskega zavarovanja.
Pozavarovanja Podjetja, katerih glavna dejavnost so pozavarovanja.
Življenjska zavarovanja Življenjska zavarovanja Podjetja, ki se ukvarjajo pretežno z življenjskim in zdravstvenim zavarovanjem.
Nepremičnine Naložbe v nepremičnine in nepremičninske storitve Izgradnja in lastništvo nepremičnin Podjeja, ki neposredno ali posredno vlagajo v izgradnjo nepremičnin, razen nepremičninskih investicijskih skladov.
Nepremičninske storitve Podjetja, ki nudijo storitve nepremičninskim podjetjem, nimajo pa v lasti nepremičnin. Vključuje agencije, brokerje, leasing in svetovalne storitve.
Nepremičninski investicijski skladi Proizvodni in pisarniški prostori (skladi) Skladi, ki vlagajo v proizvodne in pisarniške prostore.
Prodajni prostori (skladi) Skladi, ki vlagajo v nakupovalne centre.
Stanovanja (skladi) Skladi, ki vlagajo v stanovanja, apartmaje in stanovanjske soseske.
Razne nepremičnine (skladi) Skladi, ki vlagajo v različne vrste nepremičnin.
Posebne nepremičnine (skladi) Skladi, ki vlagajo v bolnišnice, nastanitve z oskrbo, zdravstvene laboratorije, avtomobilske salone in gozdove.
Hipotekarni skladi Skladi, ki posojajo denar lastnikom nepremičnin neposredno ali posredno prek nakupov hipotek ali hipotekarno zavarovanih vrednostnih papirjev.
Hoteli in nastanitvene zmogljivosti (skladi) Skladi, ki vlagajo v hotele in nastanitvene zmogljivosti.
Finančne storitve Finančne storitve Upravljalci premoženja in DZU (skladi) Podjetja, ki nudijo skrbništvo, vključno vključno z upravljalci vzajemnih skladov.
Potrošniške finance (kreditne kartice, ...) Podjetja, ki izdajajo kreditne kartice ali nudijo storitve osebnih financ kot so osebni krediti in unovčevanje čekov.
Specializirane finančne storitve (holdingi) Druge finančne storitve, vključno s finančnimi holdingi in lastniškimi deleži v raznovrstnih podjetjih.
Investicijske storitve (BPD, borze) Podjetja, ki nudijo različne finančne storitve vključno finančni posredniki, online brokerji in borze vrednostnih papirjev ter surovin.
Hipotekarne storitve Podjetja, ki nudijo hipoteke, hipotekarna zavarovanja in druge s tem povezane storitve.

 

 Tehnologija (9000)

 Tehnologija
Supersektor Sektor Podsektor Opis
Tehnologija Programska oprema in računalniške storitve Računalniške storitve Svetovalne storitve drugim podjetjem glede informacijske tehnologije. Vključuje načrtovanje računalniških sistemov in njihovo integracijo, računalniške mreže in operacijske sisteme, upravljanje in hrambo podatkov ter popravila in tehnično podporo.
Internet Ponudniki storitev povezanih z internetom kot so ponudniki dostopa do interneta, iskalniki, ponudniki izdelave spletnih strani, registracija domen in storitve e-pošte.
Programska oprema Izdaja in distribucija računalniške programske opreme za domačo ali poslovno rabo. Izključuje računalniške igre.
Računalniška strojna oprema in naprave Računalniška strojna oprema Proizvodnja in distribucija računalnikov, strežnikov, osrednjih računalniških sistemov, delovnih postaj, in druge računalniške strojne opreme in podsistemov, kot so pomnilniške naprave, miške, tipkovnice in tiskalniki.
Pisarniška oprema (fotokopirni stroji, multif. naprave, ...) Proizvodnja in distribucija elektronske opreme za pisarne kot so fotokopirni in fax stroji.
Polprevodniki (čipi in matične plošče) Proizvajalci polprevodnikov in drugih integriranih vezij, vključno drugi proizvodi polprevodniške industrije kot polprevodniška oprema in matične plošče.
Telekomunikacijska oprema (mobiteli, omrežja, optika, ...) Komunikacijski proizvodi visoke tehnologije kot so sateliti, mobilni telefoni, optična vlakna, stikalne naprave, omrežne naprave, oprema za telekonference, povezovalne naprave za računalnike, vključno z usmerjevalniki (ruterji).

Obstajajo tudi drugi standardi klasifikacij panog in sicer Thomson Reuters klasifikacija: Stock Market Content in Global Industry Classification Standard.