Obvestilo o uporabi piškotkov
Spletni portal www.finport.si uporablja piškotke. Seznam, namen in trajanje si lahko podrobneje ogledate tukaj. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnosti nastavitev piškotkov.

OglaševanjeZaposlitev
T: 04/280-1010 | F: 04/280-1019 | E: info@finport.si | S: finport.skype
Navodila in pomočFAQ
Iskanje
 
Koristne povezave
 ViTrade
 GBD OnLine
Top/ Flop
Tečajnica Ljubljanske borze
 DAX v živo
 GBD ETF center
Novice in raziskave
Makro novice
Mnenja analitikov/ Blog
Tedenski pregled dogajanja
 GBD naložbeno priporočilo
Druge naložbene ideje  
Finančni koledar
Makro objave
Kvartalni rezultati podjetij
Skupščine in dividende
(obvezna prijava)
 FINanalize
 Top priložnosti
 Top analitiki
 FINsignali
 FINdiskusije
Izobraževalno središče
Finančni instrumenti  
Temeljna analiza  
Tehnična analiza  
Upravljanje tveganja  
Makro dogodki
Panoge in sektorji
Slovarček izrazov
Orodja in storitve
 FINport
 R.A.N
 MPtrader
 Spletna knjigarna

ViTrade trgovanje - navodila za uporabo

Preko FINporta je odslej mogoče trgovati na tujih in to na preprostejši način, kot kadarkoli doslej!

V FINport je preko certificirane varne spletne povezave implementiran ViTrade trgovalni vmesnik, tako da imate na enem mestu zbrane vse pomembne informacije o vrednostnem papirju (novice, tehnično in temeljno analizo s kratkoročno in dolgoročno ciljno ceno, tveganjem, mnenji ostalih uporabnikov o tem vrednostnem papirju, idr.) in takojšnjo povezavo na nakup ali prodajo tega vrednostnega papirja. Torej nič več kopiranja ISIN kod in simbolov iz enega v drugo okno brskalnika le zato, da bi izvršili naročilo.

 

Obvestilo strankam E*Trade Germany!

 

Dne 16.12.2009 ste bili s strani E*Trade Gremany obveščeni, da je BIW Bank for Investments and Wertpapiere AG (BIW Bank), prevzela posle nemške podružnice E*Trade Financial, E*trade Germany. Od 6. marca 2010 bo za BIW Bank te posle opravljalo podjetje ViTrade AG.

 

Za stranke GBD in E*Trade prevzem ne predstavlja nobene večje spremembe, saj vaš račun in imetje na računu ostaja pri skrbniški banki BIW Bank, ki je bila že doslej v vlogi skrbniške banke za E*Trade Germany. Splošni pogoji in cenik ViTrade AG so vam na voljo na spletni strani www.vitrade.de.

 

Z vidika poslovanja in trgovanja  bodo stranke celo na boljšem, saj bo BIW Bank trgovalni sistem v prvem kvartalu 2010 nadgradila in ponudila več novih trgov za online trgovanje, dodane bodo nove funkcionalnosti in vrste naročil na obstoječih trgih, poenotene in združene pa bodo tudi različne trgovalne platforme za trgovanje z različnimi finančnimi instrumenti, tako da bo vse bolj preprosto in naravnano na uporabnike.

 

Od 6. marca 2010 dalje dostopate do nove spletne trgovalne platforme preko internetne strani www.vitrade.de ali preko www.FINport.si. Za prijavo uporabite obstoječe veljavne podatke (uporabniško ime in geslo se vam ni spremenilo!).

 

V kolikor nimate stanja na denarnem računu ali računu vrednostnih papirjev ali v letu 2009 niste opravili niti ene transakcije, potem vaš trgovalni račun ni bil prenešen na ViTrade, temveč je ostal pri BIW Bank in lahko do njega dostopate preko internetne strani www.biw-bank.de. Neaktivnim strankam brez stanja bo BIW Banka v doglednem času avtomatično zaprtla trgovalne račune.
 
Za kakršnekoli informacije, se lahko obrnete na Pomoč uporabnikom.

 

Navodila za uporabo ViTrade trgovalnega modula

 1. Prijava
 2. Računi
 3. Portfelj
 4. Naročila
 5. Gesla
 6. Za uporabnika
 7. Koristni napotki in informacije
 8. Pomoč uporabnikom

 

1. Prijava

Uporaba trgovalnega vmesnika ni povezana z uporabo FINporta. Za uporabo ViTrade trgovalnega sistema potrebujete torej odprt trgovalni račun pri ViTrade, s čimer pridobite ločeno uporabniško ime in geslo, ki ni enako tistemu, ki ga uporabljate za FINport (razen, če ste si sami nastavili identično uporabniško ime in geslo).

Številka stranke: kot uporabniško ime se uporablja številka stranke (Kundennummer oz. User ID), ki vam jo dodelijo ob odprtju računa in ste jo prejeli po pošti (glejte kartico stranke).
Prijavno geslo: kot geslo za prvo prijavo v sistem se uporabi geslo za vstop (Log On-Passwort oz. Password), ki ste ga prejeli po pošti. Kasneje se lahko geslo poljubno zamenja.

Do trgovalnega vmesnik pridete na enega izmed treh načinov:

 • Preko ViTrader prijave v levi navigaciji.

 

 • Preko gumba Kupi/ Prodaj na vrednostnem papirju (v primeru, da ste že prijavljeni v ViTrade sistem, pridete v tem primeru neposredno na masko za izpolnitev naročila, ki je že predizpolnjeno z razpoložljivimi podatki).

 

 

Ko ste enkrat prijavljeni v ViTrade sistem, ga lahko uporabljate samostojno, lahko pa v kombinaciji z FINportom. Slednje pomeni, da ko ste na vrednostnem papirju, s katerim je mogoče trgovati online preko ViTrade sistema, imate aktiven gumb Kupi/ Prodaj. Po kliku na ta gumb vas preumseri neposredno na masko z naročilom, ki je že preizpolnjeno z razpoložljivimi podatki. Vnesete samo še podatek, koliko lotov želite kupiti, po kakšni ceni in s kakšno časovno omejitvijo, spremenite lahko tudi trg izvršitve, nato pa potrdite naročilo in le to bo posredovano na borzo.

 

2. Računi

V tej rubriki imate pregled nad računi vrednostnih papirjev in nad denarnimi računi, na katerih ste pooblaščeni (fizična oseba, pravna oseba, drugi računi).

Pregled

Prikazano je tako vloženo kot razpoložljivo stanje na denarnem računu in trenutna vrednost vloženih sredstev v vrednostne papirje. Za podrobnejši vpogled v portfelj, arhiv naročil, vnos novega naročila, pregled denarnih transakcija ali arhiv obračunov, kliknite eno izmed ikon na desni strani (ob računu).

Varčevalni/ Rentni načrt

Ta rubrika vam ponuja možnost postopnega varčevanja v vzajemnih skladih.

Portfelj - spremembe

V tej rubriki  je prikazana zgodovina realiziranih transakcij na izbranem računu vrednostnih papirjev v izbranem obdobju.

Denar - spremembe

V tej rubriki je prikazana zgodovina denarnih transakcij na izbranem denarnem računu v izbranem obdobju. Tu so vidni vsi dvigi in pologi denarja zaradi nakupov in prodaj vrednostnih papirjev, kot tudi nakazila denarja na račun oz. dvigi denarja iz računa (nakazila iz/ v Slovenijo oz. vašo banko).

Obračuni in potrdila

Rubrika je namenjena pregledovanju in tiskanju obračunov nakupov in prodaj vrednostnih papirjev, pregled obračunov prejetih dividend, …

Čezmejno nakazilo

Rubrika je namenjena oddaji naročila za nakazilo denarja iz ViTrade na denarni račun, ki ste ga predložili ob sklenitvi pogodbe. Nakazilo denarja na kakšen tretji denarni račun ni mogoče. Sprememba bančnega računa zahteva ponovno osebno identifikacijo stranke, številko novega računa in zahtevek za
spremembo.

 

3. Portfelj

V tej rubriki je prikazan podroben pregled portfelja za vse račune ali ločeno po računih, v kolikor izberete filter. Ob vsaki posamezni poziciji v portfelju so na desni strani na voljo ikone za dodaten nakup, prodajo, zamenjavo sklada ali podrobnosti.

Dobiček/ Izguba

Ta rubrika prikazuje dobičke in izgube na trenutno odprtih pozicijah v portfelju, kot tudi skupen donos in vrednost portfelja.

Stanje

Ta rubrika ne prikazuje dobičkov/ izgub na posamezni poziciji, temveč samo stanje, trenutno odprte pozicije v portfelju.

 

4. Naročila

Rubrika je namenjena oddajanju novih naročil in pregledovanju trenutno odprtih in naročil, ki so bila že izvršena.

Novo naročilo

Izbirate lahko med borznimi ali izvenborznimi naročili. Posebej pa vam je na voljo tudi iskalnik finančnih instrumentov, v kolikor iskanega FI niste uspeli najti na FINportu. Pred izpolnitvijo naročila lahko s klikom na gumb "Osveži" osvežite denarno stanje na računu.

Pri novem borznem naročilu morate izpolniti:

 • WKN, ISIN ali simbol FI, ki ga želite trgovati (v kolikor ste v FINportu kliknili gumb Nakup ali Prodaja, potem je to polje že izpolnjeno).
 • Borzo, na kateri želite izvršiti naročilo (priporočamo, da trgujete predvsem na tistih borzah, kjer je z izbranim FI najvišja likvidnost).
 • Izberete vrsto naročila: Nakup ali Prodaja
 • Vnesete število lotov izbranega FI, ki jih želite kupiti/prodati (običajno je to število delnic).
 • Izberete vrsto vstopa ali izstopa iz pozicije, glede na ceno. Možnosti so:
  • Tržno - izvrši se nemudoma po trenutni tržni ceni.
  • Limit - cenovno omejeno naročilo.
  • Stop limit - se aktivira šele ob doseženi stop ceni in se potem izvrši po limitirani ceni.
  • Stop tržno - se aktivira šele ob doseženi stop ceni in se potem izvrši po tržni ceni.
 • Izbirate lahko tudi med dodatnimi pogoji glede izvršitve naročila:
  • Vse ali nič - izvrši celotno naročeno količino; v kolikor ni ustrezne ponudbe, se naročilo prekliče ob zaprtju trga.
  • FOK - izvrši v celoti takoj; v kolikor ni ustrezne ponudbe, se naročilo takoj prekliče (Fill or Kill).
  • Takoj ali prekliči - izvrši takoj kar lahko (tudi delno), preostala količina pa se takoj prekliče, v kolikor ni bilo zadostne ponudbe.
 • Izberete časovno veljavnost naročila (razen v ZDA, kjer so trenutno mogoča le dnevna naročila):
  • Veljavnost - vpišete datum, do kdaj naj bo naročilo aktivno.
  • Dnevno - velja do konca dneva (vsa tržna naročila imajo samo dnevno veljavnost).
  • Do konca meseca - do konca koledarskega meseca, to ne pomeni en mesec.
  • Neomejeno - samodejno se nastavi najdaljša možna veljavnost, v skladu s pravili posamezne borze.

Po izpolnitvi naročila lahko naročilo pregledamo in nato potrdimo s posebnim trgovalnim geslom

Odprta naročila

V tej rubriki je na voljo pregled odprtih (aktivnih) naročil.

Arhiv naročil

V tej rubriki je na voljo pregled vseh v preteklosti oddanih naročil. Pri tem lahko nastavite poljubno obdobje pregleda.

 

5. Gesla

Sprememba gesla

V tej rubriki lahko kadarkoli spremenite geslo za vstop v sistem in trgovalno geslo. Predlagamo, da imate posebno geslo za trgovanje in posebno za vstop na spletno stran. Gesla si ne zapisujete, temveč si ga poizkušajte zapomniti, da ne bo prišlo do kakršnekoli zlorabe, saj v vsakem primeru za zaupnost gesla skrbite sami. Medtem, ko imate lahko prijavno geslo ves čas enako, pa ViTrade sistem iz varnostnih razlogov zahteva, da trgovalno geslo zamenjate vsaj vsake tri mesece.

Vnos trgovalnega gesla za celotno sejo

Če imate v načrtu izvršiti več naročil v eni sami seji, potem si lahko nastavite trgovalno geslo za celotno sejo. To pomeni, da vam ne bo potrebno pri potrditvi vsakega posameznega naročila vedno znova vnašati trgovalnega gesla. Opisano funkcionalnost lahko vključite tudi ob vsaki novi prijavi v ViTrade sistem.

 

6. Za uporabnika

V tej rubriki so zapisani vaši osebni podatki, podatki o trgovalnem in denarnem računu, vašem bančnem računu in vaši kontaktni podatki, ki jih lahko preko spleta tudi urejate.

Predvsem je med temi informacijami pomembna IBAN koda, ki jo boste potrebovali za nakazilo denarnih sredstev na vaš trgovalni račun.

 

7. Koristni napotki in informacije

Nastavitve brskalnika

Za delovanje ViTrade trgovalnega vmesnika v FINportu je pomembno, da imate v vašem brskalniku omogočene piškotke. V brskalniku Internet Explorer kliknite na Orodja/ Internetne možnosti, izberite zavihek Zasebnost, gumb Dodatno in potem obkljukajte možnost Piškotki, kot je označeno na sliki.

 

 

8. Pomoč uporabnikom

Stranke s tehnično podporo GBD BPD d.d.

Vsi, ki imate paket s tehnično podporo, se lahko za kakršnokoli tehnično pomoč obračate na GBD BPD d.d., kjer vam bodo za to usposobljeni strokovnjaki pomagali najti rešitev za vaš problem. Pooblastilo GBD BPD d.d. na vašem trgovalnem računu namreč pooblaščencem v GBD BPD omogoča, da vas zastopajo v komunikaciji z ViTrade Germany.

Telefon za tehnično podporo pri GBD BPD d.d.: 04/280-10-42, info@gbd.si,

Stranke brez tehnične podpore GBD BPD d.d.

Vsi, ki nimate paketa s tehnično podporo GBD BPD d.d., pa vse tehnične in druge morebitne težave rešujete neposredno z ViTrade, saj vas GBD BPD d.d. ne more zastopati, ker zato nima ustreznih zakonskih pooblastil in tega se pri ViTrade tudi strikno držijo, ne glede na dolgoročno uspešno partnerstvo. Za komunikacijo z ViTrade preko telefona, boste potrebovali tako imenovano telefonsko PIN kodo, ki ste jo prejeli po pošti ob odprtju računa, v ločeni ovojnici, poleg ostalih gesel in podatkov o računu.

Telefon za  tehnično podporo pri ViTrade Germany:  +49-30-233-666-66,  kunden@vitrade.de